Kerkük…Tarih ve İnsan Panoraması

Kerkük'le ilgili güzel bir eser daha kütüphanelerdeki yerini aldı. kitap yazmak, hayal gücü, bilgi birikimi ve yetenek gerektiren bir iştir. Dr. İbrahim Halil Sait`in büyük çaba ve fedakarlık ile yazdığı " Kerkük-Tarih ve İnsan Panoraması" adlı eserinin K

Teknoloji 14.08.2013 22:40:34 0
Kerkük…Tarih ve İnsan Panoraması

Kerkük’le ilgili güzel bir eser daha kütüphanelerdeki yerini aldı. kitap yazmak, hayal gücü, bilgi birikimi ve yetenek gerektiren bir iştir. Dr. İbrahim Halil Sait`in büyük çaba ve fedakarlık ile yazdığı " Kerkük-Tarih ve İnsan Panoraması" adlı eserinin Kerkük’ün tarih, kültür, sanat, spor ve hayat alanlarına ışık tutma açısından çok önemlidir. Bu eserde çok sayıda bilgi ve belgeye yer veriliyor, çarpıcı bilgiler ve ayrıntılarla doludur. Bu eser gerçekte Kerkük ile ilgili geniş bir ansiklopedi niteliğindedir.

Bir şehrin kimliği hiç şüphesiz tarihi geçmişi, kültürel ve sosyal yaşantısı ve yüzyıllar boyu yaratılan medeniyet eserleri ile tanınır. Konuşulan dil,  edebiyat, müzik, sanat, spor ve kültür faaliyetleri de o şehrin aynasıdır. İşte Türkmen şehri Kerkük böyle kenttir. Diğer toplumların Kerkük’te tarih, medeniyet ve kültür mirasları nerede? Yok.

Bir şehrin aidiyeti ise, o şehrin tarihi mimari eserleri, sosyal ve kültürel yapısıyla da yakından ilgilidir. Kerkük Kalesi, Gök Kümbet’i, Nakışlı Minare ve Camisi, Aziziye Kışlası, Kayseri (Kapalı) Çarşısı, Kilciler Pazarı, Altun Köpü, Kırdar Hanı ve Çarşısı, Kale Hanı, Mecidiye Sarayı, Dakuk Ulu Camii Minaresi16 gözlü Taşköprü gibi 60’tan fazla Türk eserine Kerkük’ün her noktasında rastlamak mümkün. Kerkük’te yaşayan Türkmenlerin dışındaki milletlerin buna benzer acaba kaç tane tarihi eseri vardır? Yok. Ama en güçlü delil sayılabilecek cami, tekke, medrese, han ve hamam gibi sivil yapılar oldukça önemlidir. Bunların sahipleri kimse, o kentin sahipleri de onlardır. Yapıların dili yoksa da kimlikleri vardır. Kerkük, bütün bunları tamamlayan; okullar, kütüphaneler, hamamlar, camiler, saraylar, kapalı ya da açık çarşılar, mezarlıklar, tarihi mimari eserler, ticaret hanları, folklor, şairleri, edipleri, basın ve yayın hayatı, halk müziği, ses ustaları, tiyatrosu, ressamları, el sanatçıları ve spor hayatı gibi bütün diğer kültür unsurları açısından da tamamıyla bir Türk şehridir.

Daha kitabı elinize aldığınız ilk anda farklılığı hissetmeye başlıyorsunuz aslında. Kitabın ön kapağında kullanılan Irak Türklerinin simgesi olan Kerkük kalesi ve Türkmen milli kıyafeti giymiş yaşlı bir adamın fotoğrafı aslında pek çok şeyi anlatıyor. Daha sayfaları çeviremeden dalıp gidiyorsunuz türlü düşüncelere. Sayfaları çevirdikçe de bambaşka bir gerçekliğin içinde buluyorsunuz kendinizi...

Dr. İbrahim Halil Sait hemen hemen her konuya en ince ayrıntısına kadar değinmiş, uzun araştırmalar sonucunda elde edilen bilgi ve belgelere dayanarak eserini hazırlamıştır. Eserde konu ve olayları vurgulamak için fotoğraf geniş çapta kullanılmış. Gerek konusu gerek anlatımı harika bir eser.  Bu kadar geniş çaplı bir eserin yazılması beni oldukça şaşırttı, harika bir tasarım ile muhteşem bir eser ortaya çıkmış…  Gerçekten okunması gereken bir eser.

Bu eser Türkmen şehri Kerkük’ün tanıtımı adına önemli katkı sağlayacaktır. Dr. İbrahim Halil Sait’e değerli eserinden dolayı tebrik eder, başarıların devamını dileriz.

Diş Hekimi Kürşat Çavuşoğlu

 


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19